Solcellebatteri i 2024: Alt du bør vite før du investerer

Vurderer du å installere batterier til solcellepanelet ditt? Ønsker du å vite mer om fordeler, ulemper, batterivarianter, og hvorvidt dette er en investering som vil lønne seg for deg over tid? Bærekraftig teknologi og solkraft er under stadig utvikling, og i denne artikkelen vil du få et overblikk over ting som er greit å vite før du velger å kjøpe solcellebatterier. Les videre og finn ut om solcellebatterier kan være en verdifull investering for deg og din bolig.

Behøver en virkelig solcelle-batteri?

Først og fremst, om du ennå er i vurderingsfasen angående installasjon av solcellepanel, kan det være greit å vite at batterier ikke er absolutt essensielle. En kan helt fint investere i solcelleanlegg, anvende strømmen som blir produsert, og spare en del tusenlapper i året på dette alene. For en oversikt over hvor mye du kan spare med solcellepanel har vi en egen artikkel dedikert til lønnsomhet og tilbakebetalingstid.

Du har kanskje også hørt at overskuddsenergien kan sendes videre ut i strømnettet for en mulig fortjeneste? Dette er helt riktig, men, som vi vil se på senere i artikkelen, kom det nye reguleringer i 2023 som kan gjøre batteriene mer attraktive enn de har vært tidligere.

Hvordan fungerer et solcelle-batteri?

Solcellepaneler danner mest strøm midt på dagen når solen er på det sterkeste og vi vanligvis bruker mindre energi fordi vi er ute av huset. Med solcelle-batterier installert, kan panelene sende overskuddsproduksjon fra ettermiddagssolen videre til batteriet. Energien produseres altså først i panelet, før den blir konvertert til DC strøm som lagres i batteriene. Når solen har gått ned og panelet ikke danner mer strøm, vil huset kunne hente ut denne DC-strømmen, som deretter blir konvertert til AC strøm som kan brukes i huset eller bygget.

Fordelen med batteriet er altså at en ikke er avhengig av solskinn for å hente strøm fra panelet, og en har mulighet til å bruke overskudds-solkraft etter behov. Dette er spesielt praktisk under strømbrudd, og kan være veldig aktuelt om en har hytte, slik at en alltid har tilgjengelig strøm. Med andre ord: formålet med denne teknologien er hovedsakelig å kunne lagre strøm som kan anvendes senere, slik at en kan være mest mulig selvforsynt.

Solbatterier i norske forhold

Når en diskuterer fordeler og ulemper med solcelle-batterier, så er vanligvis ekstra utgifter og høy startpris faktorer som veier tungt. Foruten om ønsker om å være bærekraftig og mest mulig selvforsynt, så har skyhøye strømpriser de siste årene motivert mange nordmenn til å installere solcellepanel. Solkraft er en grønn investering som en vil tjene på over tid, så la oss se nærmere på hvorvidt solcellebatterier kan påvirke regnestykket i din favør, selv om det i utgangspunktet koster litt å investere i batteriene.

Det er overskuddsstrøm til eget bruk vi er ute etter når vi installerer solcellebatterier. For å få god nok nytte av batteriene ønsker en derfor å produsere nok overskudd i året, men er dette aktuelt i vårt nordiske klima? Det er mange variabler som spiller inn på hvor mye strøm et solcellepanel produserer i løpet av en dag. Faktorer som størrelse og timer med sollys per dag har spesielt mye å si. Det at Norge, på grunn av mørketid og sitt kjølige klima, er et ‘uvennlig’ sted for solkraft, er derimot en myte – norske forhold er faktisk ikke så uvennlige for panelet som en kanskje skulle anta. Panelene har vist seg å være robuste nok til å tåle både tungt snøfall og harde vindslag. Dessuten vil temperaturer over 25 grader redusere panelets evne til å produsere strøm. Selv om det finnes land som har langt mer solskinn enn oss, så er det faktum at vi som regel befinner oss godt under 25 graders-punktet, en viktig faktor som kan optimalisere produksjonen til en norsk bolig.

Med det sagt, er det selvsagt flere variabler som påvirker hvor mye akkurat ditt solcellepanel produserer. Alt fra vinkelen på solen i forhold til panelet – til hvor i landet og når på året det er – vil påvirke panelets absorpsjonsevne. Bor en for eksempel i Lofoten, vil en kunne produsere mye strøm på sommeren. På vinteren vil det naturligvis være mindre på grunn av mørketid, men lyset fra snøen vil faktisk virke i panelets favør. 

På den andre siden vil panel som er installert på skyfulle eller skyggelagt steder, generelt ha en del mindre overskuddsstrøm å lagre. Vanligvis vil et solpanel produsere mellom 30 og 50 % av optimal produksjon når det er overskyet, og mellom 10-20% av optimal produksjon i kraftig regn. En må altså ta mange variabler i betraktning for å estimere mengden overskuddsstrøm panelet vil kunne lagre med batterier.

Er det like greit å selge strømmen videre?

I Norge, som i mange andre land, kan en selge overskuddsstrømmen videre til strømnettet og få en viss fortjeneste for dette, slik at energien ikke går til spille. Dette har vært en praktisk løsning som har gjort at mange solcellepaneleiere har konkludert solcellebatterier som overflødige – selv om en tidvis betaler for strøm på kvelden, så kan en jo alltids ha en god avtale med en leverandør, som i bestefall kan bety minustall på strømregningen!

Det kan likevel være greit å ha i bakhodet, at Skatteetaten i 2023 kom med nye reguleringer angående salg av overskuddsstrøm. På sine nettsider informerer de at: «Salg av overskuddsstrøm fra egen bolig eller fritidsbolig, altså strøm du ikke bruker selv, vil normalt bli skattlagt som kapitalinntekt med 22 prosent.» Mange vil nok si seg enige i at dette ikke er en særlig positiv utvikling for solkraft generelt, men siden temaet for artikkelen er solcellebatterier, så kan vi heller poengtere at det nye tiltaket – mulig – kan gjøre batterier mer lønnsomme enn de har vært tidligere. Er det noe en alltids vil ha bruk for selv, så er det tross alt strøm.

Med det sagt, så tilbyr mange strømleverandørene fortsatt gode plusskundeavtaler, og noen leverandører vil betale mellom 80 og 100 øre per kilowattime. Selv om salget er skattepliktig, er det altså muligheter til å få en god fortjeneste på overskuddsstrømmen, så det kan være en god idé å undersøke hvorvidt din nåværende leverandør vil gi deg en god avtale. Legg inn kontaktinformasjonen din på skjemaet her, for å få uforpliktende tilbud fra solcelleleverandører.

Levetid, kostbarhet og bærekraft

Det kan være greit å vite at solcellebatterier ikke slår seg av etter en viss tid, men vil, på samme måte som et solcellepanel, degraderes over tid, fram til et tidspunkt hvor ytelsen er så lav at de bør erstattes. Moderne solcellebatterier vil vanligvis garantere deg rundt 70% kapasitet i 10-12 år eller et visst antall sykluser.

Hvilken type og styrke en velger vil ha stor betydning for varighet, men en vil generelt sett ikke behøve å bytte batteri ofte. Hvor mye batteriene koster i seg selv er avhengig av hvor mange batterier en trenger, som igjen avhenger av størrelsen på panelet, og hvilken type batteri en kjøper. Når det kommer til miljøpåkjenning og varighet, har også typen batteri mye å si. For eksempel, så har litium-ion solcellebatteriene som produseres i dag, en ganske lang forventet levetid på 10 til 15 år (avhengig av modell, kjemi, bruk og gjennomsnittstemperaturen til enheten). Samtidig regnes de ikke nødvendigvis som det mest bærekraftige alternativet, på grunn av miljøpåkjenningen fra produksjonen og avhendingen. En annen ny teknologi er saltvanns-batterier, som tilbyr et sikrere og mer miljøvennlig alternativ, men som har lavere energitetthet sammenlignet med litium-ion batteriene.

Så, hvilken type batteri bør en velge?

I dag har vi heldigvis mange valgmuligheter når det kommer til solcellebatterier. Hvilket batteri som er ‘best’ er det derimot ikke enkelt å svare på, og en må vurdere faktorer som kostnad, levetid, vedlikehold, sikkerhet og miljøpåvirkning. For å finne det beste alternativet for deg og panelet ditt, anbefaler vi å få en faglig vurdering – Mine Solceller har mange kunnskapsrike leverandører som kan være behjelpelige med dette – men det kan være en fordel å ha en viss oversikt over noen av de vanligste alternativene: 

Bly-syrebatterier

Bly-syrebatterier (også kalt våtbatteri) blir regnet som de tradisjonelle solcellebatteriene og er enkle å få tak i. Disse lagrer solenergi i form av kjemiske reaksjoner mellom blyoksid og bly og egnes godt for mindre paneler. Fordeler med bly-syrebatterier inkluderer pris, tilgjengelighet og at de er basert på en veletablert teknologi. Disse batteriene er derimot blant de tyngre batteriene, levetiden er begrenset, og de krever vannpåfyll. De har også begrenset utladnings dybde, og på grunn av blyinnholdet, regnes de ikke som det mest miljøvennlige alternativet.

Litium-ion-batterier

Litium-ion-batterier har vunnet popularitet for sin høye energitetthet, lengre levetid og lettere vekt sammenlignet med tradisjonelle bly-syrebatterier. Disse batteriene bruker litiumioner som beveger seg mellom de positive og negative elektrodene for å lagre og frigjøre energi effektivt. De er mye brukt i både boliger og kommersielle solcelleinstallasjoner. Fordeler inkluderer høy effektivitet, lengre levetid, lite vedlikehold og lett vekt. De har derimot høyere startkostnad, mulige sikkerhetsproblemer (brannrisiko hvis de ikke håndteres riktig), og begrenset temperaturtoleranse. Det er en pågående diskusjon angående hvorvidt litiumbatteriene er bærekraftige, som det kan være verdt å undersøke.

Strømningsbatterier

Strømningsbatterier (også kjent som flow-batterier) har blitt kjent for å kunne lagre store mengder energi, og er derfor et godt alternativ for større paneler. Disse batteriene bruker flytende elektrolytter lagret i eksterne tanker, som muliggjør et modulært design. Fordeler med strømningsbatteriene inkluderer lengre sykluslevetid (de kan ofte vare i 15-20 år), dype utslipp uten vesentlig innvirkning på levetiden, og de er også blant de mer bærekraftige alternativene. En ulempe er at dette er en kompleks og derfor også dyrere teknologi. Strømningsbatteri kan i tillegg ha en lavere energitetthet enn andre alternativer og lavere effektivitet.

AGM batterier

AGM-batterier er et populært valg for mange bruksområder på grunn av høy ytelse, pålitelighet og vedlikeholdsfri drift. Disse batteriene bruker en absorberende glassmatte, en spesiell type glassmateriale, som fungerer som en svamp og suger opp ekstra vann i batteriet. Disse tilbyr en rekke fordeler, inkludert raskere ladning, lengre levetid og bedre motstand mot vibrasjoner og støt. Det er imidlertid også noen nedsider til AGM batterier, som mulig skade på grunn av overlading og at de ofte har høye startkostnader.

Saltvanns-batterier (natrium-ion)

Saltvanns-batterier er en nyere teknologi som tilbyr et sikrere og mer miljøvennlig alternativ. Disse bruker kjemiske reaksjonene mellom magnesium- og karbonelektroder i en saltvanns elektrolytt for å lagre og frigjøre energi. De er giftfrie, ikke brennbare og har relativt lang levetid (vanligvis 5-15 år). Imidlertid er dette fortsatt en teknologi som er under utvikling. De har lavere energitetthet og er ikke like godt egnet for solcellesystemer med høy kapasitet.

Er solcellebatteri verdt det for deg?

Det finnes ikke noe enkelt fasitsvar på akkurat dette, men vi lever i en tid med stadig ny innovasjon og utvikling: Å bli selvforsynt med strøm, er helt klart framtiden vi beveger oss mot og ønsker oss. Samtidig befinner vi oss i en periode med ustabil økonomi, økende utgifter og stadige endringer. I den sammenheng kan solcellebatterier helt klart tilby mer trygghet og forutsigbarhet for mange. Samtidig så er startkostnaden for panelet alene en stor utgift for folk flest, så for mange kan det være mer forsvarlig å vente med å installere batterier til senere. Ettersom flere batterityper enda er under utvikling, og det er økende konkurranse, er det en mulighet at prisene vil gå ned ytterligere.

Alt i alt, så vil hver enkelt person og bedrift ha ulike behov og variabler å forholde seg til, så vi anbefaler å komme i kontakt med en leverandør for å få en god, faglig bedømmelse. Det kan du enkelt gjøre ved å fylle inn skjemaet her, og du vil bli kontaktet av leverandører for uforpliktende tilbud. De vil kunne estimere hvor vidt batteriene er et godt valg for deg, og hvilket alternativ som vil være mest fordelaktig og lønnsomt. Et godt batteri kan vare fra 10 til 20 år, og lagringen av strøm vil kunne øke utnyttelsen av solcellepanelet ditt, og dekke mer av ditt energibehov.

Skrevet av

Victoria Steinsøy er en dedikert skribent og bidragsyter, hvor hun dekker et bredt spekter av emner fra solcelleteknologi til de økonomiske aspektene ved investering i solkraft.

Nylige Artikler