Solcelletakstein i 2024: Pris, teknologi, fordeler og ulemper

Solcelletakstein er blant den nyeste og mest banebrytende innovasjonen i solkraftsbransjen. I denne guiden vil vi ta for oss hvordan solcelletakstein fungerer, fordeler og mulige nedsider ved teknologien, variabler som bør vurderes, og noen prisestimater for 2024. Les videre og finn ut hva det er greit å ha i bakhodet, og hvorvidt solcelletak kan være et godt alternativ for din bolig eller bedrift.

Teknologien bak solcelletakstein

Solcelletakstein, også kalt fotovoltaiske fliser eller integrert solcellepanel, er en teknologi utviklet for å erstatte vanlig takstein og samtidig frembringe elektrisitet. Grunnprinsippet bak et solcelletak er det samme som for tradisjonelle solcellepaneler; konvertering av sollys til strøm, altså solkraft. Hver solcelletakstein inneholder halvledermaterialer som skaper strøm når de utsettes for sollys. Elektrisiteten kanaliseres gjennom en omformer, og konverterer den fra likestrøm (DC) til vekselstrøm (AC).

I motsetning til tradisjonelle solcellepaneler, som monteres på toppen av eksisterende tak, er solcelletakstein innlemmet i selve taket. Denne integrasjonen forbedrer ikke bare den estetiske appellen til solceller, men – som vi skal se på senere – kan det også gi bedre plassutnyttelse for energiproduksjon.

Fordeler og ulemper med solcelletak

Det kan være en god nyhet for mange som ønsker å utnytte solkraft, at en kan unngå å ha et prangende solcellepanel på toppen av et ellers fint, vanlig tak. Med det sagt så er solcellepaneler fortsatt mer populære, og det finnes noen nedsider når en sammenligner solcelletak mot tradisjonelle solcellepaneler. Nedenfor finner du en oversikt over noen fordeler og ulemper det kan være greit å vurdere: 

Fordeler:

Estetikk: Mange typer solcelletakstein ser ut som helt vanlig takstein. I motsetning til tradisjonelle solcellepaneler, som etter noens mening kan være uestetiske, vil et solcelletak se helt ordinært ut. Solcelletakstein gir lite gjenskinn og det er minimal forskjell mellom de aktive og inaktive flisene. Solcelletak er derfor et godt alternativ for huseiere og bedrifter som ønsker å utnytte solkraft uten å kompromittere byggets fasade.   

Robusthet og levetid: Solcelletakstein er like robuste som mange andre taksteintyper, og tåler norsk klima godt. Selv om leverandører vanligvis vil gi en garanti på 20-25 år på både solcellepanel og solcelletak, kan et solcelletak vare i 50 år eller lengre. Om en på et tidspunkt ønsker å selge huset, vil solcelletaket også øke verdien på boligen.

Plassutnyttelse: Med solcelletakstein vil en kunne utnytte tilgjengelig plass effektivt ved å gjøre de egnede delene av taket om til en energigenererende overflate. Dette er spesielt fordelaktig for bygg med begrenset takplass, hvor vanlige solpanel kan bli utfordrende å installere. Ved å utnytte større deler av taket kan solcelletakstein altså maksimere energiproduksjonen hvor det er lite plass.

Støyreduksjon og isolasjon: Solcelletakstein kan fungere som tilleggsisolasjon, og dermed bistå med mer støyreduksjon og energibesparelse enn tradisjonelle tak. Dette kan være spesielt gunstig om en bor i urbane strøk.

Ulemper:

En større jobb: Et solcelletak krever større inngrep på bygget enn et tradisjonelt solcellepanel. Standarden på det eksisterende taket vil avgjøre hvor mye som må gjøres, men en kan måtte bytte ut ting som undertaket, takrenner og muligens hele taket. Mens et solcellepanel kan installeres på én dag eller to, kan det derfor ta 1-2 uker før en har solcelletaket på plass.

Mer kostbart enn solceller:

Om du allerede har noenlunde oversikt over prisen på et vanlig solcellepanel, så er du nok klar over at installasjonen kan ha en høy startpris. Et solcelletak vil, generelt sett, bli en enda mer kostbar investering som det vil kunne ta lengre tid før en tjener tilbake. Med det sagt; i tilfeller hvor en har bestemt seg for å investere i solceller og det også er tid for nytt tak, kan et solcelletak lønne seg.  

Potensielt mindre utbytte:

Mange faktorer spiller inn med tanke på hvor mye strøm hvert enkelt solcellepanel vil frembringe, og hvor mye overskuddsstrøm en sitter igjen med. I noen tilfeller vil en kunne utnytte plassen svært godt med solcelletakstein, men vanligvis vil et tradisjonelt solcellepanel, spesielt premium-solcellepanel, produsere mer elektrisitet per kvadratmeter enn et solcelletak. 

En teknologi under utvikling

Solcelletak er en nyere teknologi enn solcellepanel. I 2024 er det fortsatt få konkurrenter på markedet i Norge, og det er lettere å finne leverandører som installerer vanlige solcellepaneler. Om en ikke har hastverk med å få nytt tak, kan det være en idé å vente noen år før en investerer. Selv om solcelletak i dag vil være noe mindre effektive, kan dette fort endre seg etter hvert som teknologien utvikles og konkurransen øker.

Hva koster et solcelletak i 2024?

 Så kom spørsmålet alle vil ha svar på: Hvor mye må en regne med å budsjettere for om en vil kjøpe et solcelletak i 2024? Akkurat som med tradisjonelle solcellepanel så finnes det mange svar på akkurat dette, men la oss ta for oss noen generelle estimater og faktorer som kan gi oss en pekepinne. Vanligvis vil solcelletakstein koste rundt 4000 til 6000 kroner per kvadratmeter med alt inkludert; mva., montering og el-installasjon. Dette vil reduseres til rundt 2000-4000 per kvadratmeter med støtte fra Enova. Nedenfor har vi en oversikt over de viktigste faktorene som vil påvirke total-kostnaden på installasjonen: 

Tilstanden på taket

Taket du allerede har vil i stor grad påvirke hvor mye du må betale for solcelletakstein og andre oppgraderinger. Når en innlemmer solcelletakstein må taket møte en viss standard, så om du må erstatte hele taket vil dette naturligvis koste deg mer enn om taket er relativt nytt og i god stand.

Størrelse

Den største kostnadsdriveren er størrelsen på taket ditt. Selv om en ikke har aktive solcelletakstein på hele taket, så vil en likevel installere nok takstein til å få godt utbytte av investeringen. Et større bygg krever mer strøm: Jo mer solcelletakstein du legger, desto mer strøm produseres, og dess mer vil du også måtte regne med å betale. 

Antall aktive taksteiner

Antall aktive takstein, mot inaktive, vil påvirke totalprisen. Er en heldig nok til å ha gunstige forhold for solkraft, vil flere solcelletakstein bety mer generert strøm. En må derfor vurdere hvorvidt en ønsker en høyere oppstartspris mot mer langsiktig utbytte.

Byggets plassering

Solcelletak er en stor jobb for installatøren, så selve monteringen utgjør en stor del av totalprisen. Om bygget er høyt, befinner seg et isolert sted, eller har andre utfordringer som gjør installasjonen mer komplisert eller tidkrevende, så kan monteringen bli dyrere.

Type solcelletakstein

Det finnes ulike typer solcelletak med ulike kvaliteter. Vanligvis vil høyere kvalitet også bety høyere startpris, men det kan lønne seg over tid siden en vil få mer strømproduksjon. Nedenfor finner du noen alternativer i dagens marked: 

Solcellekraft er blant de få norske leverandørene som installerer solcelletak, og de tilbyr to ulike løsninger: 

  • 3A: Tradisjonelle solcellepaneler som innlemmes og monteres direkte på lektene slik at man slipper annet yttertak. Disse gir 430W per enhet med størrelsen 1722x1134mm. 
  • 3B: Solcelletakstein som monteres direkte på lektene. Disse gir 115W per enhet med størrelsen 800x800 mm. 

Et standard solcelletak levert av Solcellekraft har en typisk kostnad på 240 000,-, etter Enova støtte. Dette inkluderer alt som omhandler solceller utenom undertaket (om det må erstattes).

I Norge er solcelletakstein av glass, aluminium og silisium enda vanligst, men Sun Net har sammen med Skarpnes AS utviklet solcelletakstein laget av betong. Ovati solcelletakstein ble nominert til Innovasjonsprisen i 2019 og er subsidiert av både EU og Innovasjon Norge. 

Er solcelletak et bedre alternativ enn solcellepanel?

Så, er solcelletakstein virkelig et bedre valg enn et tradisjonelt solcellepanel? Det kommer helt an på deg og din situasjon, og hva du ønsker å oppnå med å installere solceller. Om en ikke er spesielt plaget av estetikken til alminnelige solcellepanel og ikke trenger nytt tak med det første, vil solcellepanel vanligvis være et mer økonomisk valg, som vil lønne seg på kortere sikt. 

Solcellepaneler er fortsatt mer populære, enkelt og greit fordi de koster litt mindre og er litt mer effektive. Samtidig, om en både har god råd og god timing med takskifte – eller er i prosessen med å bygge nytt – så kan et solcelletak være et mer estetisk valg som ikke nødvendigvis koster mer. Med lang levetid, dobbeltfunksjon og fin fasade, vil det være et ypperlig alternativ som langsiktig ikke blir mer kostbart. 

Alt i alt så representerer solcelletak et bemerkelsesverdig skritt fremover i integreringen av fornybar energi. Kombinasjonen av estetisk appell, plassutnyttelse og miljøfordeler gjør det til et attraktivt alternativ, og med tiden vil vi kanskje se at solcelletak blir den nye normalen innen byggebransjen.

Få uforpliktende tilbud fra leverandører av solcelletakstein og panel

Lurer du på hva et solcelletak vil koste deg? Og er du interessert i å sammenligne prisene på solcelletakstein og paneler? Det kan du enkelt gjøre ved å fylle inn nødvendig informasjon i dette skjemaet. Tilbudene du mottar er helt uforpliktende.

Skrevet av

Victoria Steinsøy er en dedikert skribent og bidragsyter, hvor hun dekker et bredt spekter av emner fra solcelleteknologi til de økonomiske aspektene ved investering i solkraft.

Nylige Artikler