Solceller: Lønnsomhet og tilbakebetalingstid

Ofte markedsføres solcelleanlegg som en økonomisk og bærekraftig investering. Det er ingen tvil om at solceller kan bidra til et bærekraftig hjem, men er det egentlig lønnsomt å montere solceller? Og hvor lenge må du egentlig vente før solcellepanelene er nedbetalt?

Fungerer solceller i Norge?

En del nordmenn er skeptiske til solcellepanel, for hvor effektivt kan det egentlig bli med solceller i vårt klima? Ofte er det overskyet, nedbør eller annet ruskevær på værmeldingen. Men vi har faktisk nok sol i Norge til at solceller er effektive og kan gjøre hjemmet ditt mer bærekraftig (med unntak av mørketiden midt på vinteren, naturligvis).

Solceller er faktisk veldig effektive i kulden, og jo kaldere det blir utendørs, jo mer spenning dannes i panelene. Dette betyr at spenningen øker når minusgradene melder sin ankomst, og at du ikke trenger bekymre deg selv om det blir kaldt ute. Forskning viser til at solcellepanel er mest effektive i minus fem grader, og at de enda er produktive helt ned til minus femti grader. Med andre ord kan du oppnå en god strømproduksjon selv om du bor i kulden, gitt at det er nok sollys.

Hva skjer med strømproduksjonen når snøen kommer? Hvis du holder solcellepanelene fri for snø og is om vinteren, kan du dra nytte av lyset som snøen reflekterer. Ren nysnø reflekterer faktisk inntil 90% av lyset, noe som gir solcellepanelene god effekt selv om du kun har lys noen timer hver dag. Det kreves nemlig ikke direkte solstråler på solcellepanelene for å gi strøm – det som trengs er bare lys. Husk dog at panelene ikke må være tildekket av snø, for snøen skygger for panelene og reduserer deres effekt. Når det legger seg is eller snø på panelene er det derfor lurt å få børstet det av – men pass på å ikke skrape vekk isen, for det kan skade solcellene. 

Hvor mye koster solcellepaneler per kvadratmeter?

Prisen på solcelleanlegg kan variere mye. Både hvilken type solceller, hvilken leverandør og hvor du bor vil kunne påvirke den endelige prisen. Som oftest ender prisen på solcellepanel et sted mellom 2.500 og 4.000 kroner per kvadratmeter, uten montering og tilkobling. Ofte beregnes dette til rundt 150.000-250.000 kroner for en vanlig enebolig, men la oss ta en nærmere titt på hvordan du kan regne ut både hvor mye du trenger å investere, og hvor mye du vil spare over tid. 

Hvor stort solcelleanlegg trenger jeg?

For å beregne hva slags solcelleanlegg du trenger, bør du først finne ut hvor mye strøm husholdningen din bruker i løpet av ett år. Når du skal regne ut hvor mange solcellepanel du trenger, er det lurt å først vite forskjellen på kW, kWh og kWp. 

  • kW: Kilowatt er måleenheten for effekt av elektrisk kraft. 
  • kWh: Kilowattime er den totale mengden strøm som enten produseres eller forbrukes i løpet av en tidsperiode. En vaskemaskin kan for eksempel bruke 0,7 kWh for et program på 40 grader som varer i halvannen time.
  • kWp: Kilowattpeak er målenheten for strømproduksjon eller effekt fra solcelleanlegg. Hvis du har et solcellepanel med 2 kWp betyr det at det kan levere inntil 2.000 kWh (kilowattimer) per år når solen skinner.

Hvis du har et gjennomsnittlig strømforbruk, som i følge SSB ligger på rundt 16 000 kWh i året, vil du trenge et solcelleanlegg på 16 kWp hvis du ønsker å dekke hele ditt strømforbruk med solkraft. Husk dog at du må regne med noe effekttap, og med det norske klimaet ligger dette på rundt 10-20%. Derfor er det alltid lurt med noen ekstra solcellepanel for å være på den sikre siden, spesielt om du ønsker at solceller skal være hovedkilden til strøm i hjemmet ditt.

Et typisk solcellepanel med effekt på på 0.4 kWp (= 400 Wp) vil dekke omtrent 2 kvadratmeter av taket ditt. Hvis du ønsker et solcelleanlegg på 16 kWp, må du gjøre følgende utregning for å finne ut hvor stor plass det vil ta:

16 kWp / 0.4 kWp = 40 solcellepaneler
40 solcellepaneler x 2 kvadratmeter per panel = 80 m2 totalt


Hvis du har mottatt et tilbud på montering av solceller til for eksempel 3000 kr per kvadratmeter, kan du da beregne at 80 m2 x 3000 kr vil bli en totalsum på 240 000 kr for hele anlegget. 

Støtteordninger

Norske myndigheter støtter fornybar energi og grønnere hjem, og nettopp derfor er det også godt tilrettelagt for dem som ønsker å montere solceller i eget hjem. Enova tilbyr kanskje den mest kjente støtteordningen, hvor du kan få 1250 kroner for hver kW du har installert, samt en oppstartssum på 7500 kroner. Totalsummen som tilbys er på inntil 20 kW, noe som gir deg en støtte på maksbeløpet 32.500 kroner. Søknadsprosessen er enkel, men du må montere solcellene og få anlegget opp og gå før du søker støtte. Dette fungerer altså som en tilbakebetaling slik at den generelle tilbakebetalingstiden vil bli enda kortere.

Dersom du ikke har oppsparte midler til å investere i solcelleanlegg kan du også motta gunstige lån, som for eksempel Grønt Lån hos DNB eller Solcellelånet hos SR-bank, som begge dekker solcelleanlegg. Disse tilbyr lave renter slik at alle og enhver kan bli med på det grønne skiftet og på sikt spare store summer på å produsere egen strøm. Et grønt lån kan være nøkkelen til ditt bærekraftige hjem, som gjør det mulig for deg å realisere drømmen om solenergi og redusert strømregning.

Tilbakebetalingstid

Det mest spennende er kanskje å vite hvor mye du kan få tilbake fra investeringen. Solcelleanlegg gjør det nemlig mulig å ha tilgang til gratis strøm etter at investeringen i solcellene er nedbetalt. La oss ta en gjennomgang av hvordan du kan gjøre en grov beregning av hvor lønnsomt solcellepanel er for deg og din bolig. Dette regnestykket deles opp i fire steg for å få et realistisk overblikk.

Steg 1: Beregn størrelsen på ditt tak

Selv om du kanskje ønsker å montere nok solcellepanel til å dekke hele strømforbruket, er det takets størrelse som til syvende og sist avgjør hvor mange solcellepanel du kan få montert på taket ditt.

Siden vi tidligere har startet på en utregning med et solcelleanlegg som dekker 80 m2, tar vi dette som et eksempel videre også. Du kan endre dette nummeret til ditt takareal for å få et bedre estimat for akkurat din bolig. Hvis du har 80 m2 i takareal, vil du kunne montere rundt 40 solcellepaneler. 

Steg 2: Beregn solcellenes effekt

Hvis du har 40 solcellepanel som gir 0.4 kWp hver (fra eksempelet lenger opp i artikkelen), vil du ha et anlegg med total produksjonskapasitet på 16 kWp. Husk også at du må regne med omtrent 10-20% i effekttap. Det betyr at du vil miste rundt 1-2 kWp per 10 kWp. Siden utregningen vår baserer seg på 16 kWp, vil vi anta et svinn på 3 kWp, noe som betyr at den totale effekten du kan forvente å oppnå på årlig basis er omtrent 13 kWp, som vil gi deg 13.000 kWh med strøm.

Legg merke til at andre ting også kan ha stor innvirkning. Det totale svinnet avhenger av helning på taket, solforhold og hvor i landet du bor. Vår utregning er forenklet for å gi et grovt estimat.

Steg 3: Beregn total årlig innsparing

De siste årene har strømprisene svingt mye opp og ned. La oss derfor basere oss på SSB sitt estimat for gjennomsnittlig strømpris. Under 2. kvartal av 2023 lå gjennomsnittsprisen for strøm på 143,5 øre/kWh, eller 1,43 kroner per kWh. 

Vi har satt opp et regnestykke basert på at strømprisen er 1,43 kr/kWh. Du kan enkelt bytte ut denne strømprisen med den strømprisen du har, avhengig av din strømavtale og hvor i landet du befinner deg. 

13 000 kWh (total effekt på anlegget etter svinn) x 1,43 kroner (strømpris per kWh) = 18 590 kroner spart per år.

Steg 4: Beregn når du går i pluss

Fra vår tidligere utregning hvor et solcelleanlegg som dekker 80 m2 vil koste 240 000 kr, kan du få inntil 32 500 kr i støtte fra Enova. Den totale investeringen vil da lande på 207 500 kroner.

Du kan nå regne ut følgende:
207 500 kroner (pris på solcelleanlegg) / 18 590 (årlig besparelse) = 11,2 år.

Dette betyr at regnestykket vil gå i pluss etter 11,2 år, og deretter gi deg mer økonomisk frihet. Solcellers levetid ligger på rundt 30-40 år, noe som betyr at du kan produsere gratis strøm i mer enn 20-30 år etter regnestykket har gått i null. Du kan spare over 18 000 kroner hvert år i 20-30 år, noe som gjør solceller til en god og grønn investering du virkelig kan dra nytte av - selv i Norge. 

La oss hjelpe deg å komme i gang med solceller, slik at du også er med på å skape en mer bærekraftig fremtid!  Fyll ut vårt interesseskjema på denne linken hvis du ønsker å motta uforpliktende tilbud på installasjon av solceller i ditt hjem.

Skrevet av

Marthe Olsen er en skribent som har omfattende kunnskap om bærekraft og hvordan enkeltpersoner kan skape et grønnere hjem.

Nylige Artikler