Fordeler og ulemper med solenergi

Uavhengig av om du er privatperson, borettslag, gårdeier, eller bedriftseier, kan du tjene på å installere solceller. Solceller har, som alt annet, både fordeler og ulemper, men gjennom denne artikkelen vil vi se at fordelene er langt flere enn ulempene. Du kan blant annet spare mye penger på å sette opp solceller, og i tillegg kan du være trygg på at boligen din forsynes av en fornybar og ren energikilde.  

Fordeler med solcelleanlegg

Det finnes mange fordeler med solcellepanel. Solenergi er en ren og fornybar energikilde, fordi den ikke har et utslipp etter at den er installert og solen er kilden til energien. Solceller kan være løsningen på både høye strømpriser, energikrisen og klimaendringene - så la oss se nærmere på noen av fordelene.

En ren og grønn energikilde

Solenergi er en bærekraftig og fornybar energikilde. For å oppnå bærekraftsmålene er det kritisk å erstatte fossilt brensel med fornybar energi. Selv om Norge produserer mye vann- og vindkraft, er begge disse typene fornybar energi avhengig av å reise langt for å forsyne boliger med strøm. Solcellepanel monteres på taket, og reiser bare noen få meter før du har strøm i stikkontaktene. Ved å montere solcelleanlegg kan du være med på å vise markedet at det er verdt å satse på solceller, noe som er med på å øke etterspørselen og fremme teknologiutvikling. 

Spar penger 

Mange nordmenn sparer mye på strømregningen etter at de har montert solceller, og de fleste opplever at strømregningen blir halvert. Solcellepanel kommer selvsagt med en investeringskostnad, men det vil stort sett lønne seg i det lange løp. For å finne ut av hvor mye penger du kan spare ved å montere et solcelleanlegg, kan du komme i kontakt med leverandører ved å fylle ut skjemaet her, du vil da få et uforpliktende tilbud og mulighet for å sammenligne hvor lønnsomt det vil være for akkurat deg og din bolig. 

Norge har et ideelt klima for solceller

Selv om mange tror solceller ikke lønner seg i et nordisk klima, er sannheten ganske annerledes. Norge er faktisk velegnet for solcelleanlegg. Solcellepanel fungerer godt i lave temperaturer, fordi det fører til at spenningen økes og energitapet reduseres. Forskere har kommet frem til at solcellepanel har optimal ytelse ved -5 grader, men de trenger selvsagt sol for å oppnå full effekt. 

Solcellepanel trenger ikke tropiske varmegrader for å fungere, men lys. Antall soltimer  vil være avgjørende for om solcellepanelet er effektivt. Det er viktig å huske på at lyset i Norge varierer veldig fra nord til sør, samt soltimer om vinteren. Heldigvis vil man i tillegg til å ha solcellepanel, vanligvis også være tilknyttet strømnettet, og man slipper derfor å være bekymret for at huset ikke får nok strøm i perioder med lite sol.  

Solcelleanlegg øker boligens verdi

Et solcelleanlegg kan øke boligens verdi, og med det gi deg en fortjeneste ved salg av boligen.  I tillegg vil du kunne bruke pengene du sparer på strømregningen til å betale ned boliglånet. 

Tjen penger på overskuddsstrøm

Når solcelleanlegget er montert på taket, vil du se at strømregningen blir lavere. Dette er det vanligste argumentet til hvorfor det lønner seg med solceller. Det er selvsagt herlig å redusere strømregningen, og etter hvert få nærmest gratis strøm. Men i tillegg til å produsere din egen strøm, kan du også selge overskuddsstrøm. 

 Når du produserer mer strøm enn du bruker, kan du selge strømmen tilbake til strømselskapet. Denne blir da fordelt til naboer eller området du bor i. Dette er med på å levere kortreist strøm både til din egen bolig og boliger i nærheten, i tillegg til at du tjener penger hver gang du selger overskuddsstrøm. Hvor mye strøm du klarer å produsere avhenger av hvor i landet du bor, samt hvor stort solcelleanlegg du har. For å selge overskuddsstrøm trenger du ikke gjøre noe, dette går helt av seg selv så lenge du er plusskunde hos et strømselskap. 

Lagring av overskuddsstrøm

Solenergi er en såkalt ‘ferskvare’, noe som betyr at den i teorien må brukes umiddelbart. En løsning for å ikke la energien gå til spille er å selge overskuddsstrøm tilbake til strømnettet, men det finnes også andre løsninger for å kunne benytte solenergien. En av disse løsningene er å kjøpe inn batteri til lagring av overskuddsstrøm. Tidligere var det kun mulig å lagre overskuddsstrøm på batterier om du ikke var koblet til strømnettet, men med gode innovasjoner de siste årene er mulighetene mange for dem som ønsker å lagre solenergien. Batteri for lagring blir bedre for hvert år, og blir samtidig mer prisdyktige. Dette betyr at investeringen ikke er like høy som tidligere, og lagringen vil gjøre deg mindre avhengig av strømnettet. 

Batteri for overskuddsstrøm er spesielt smart om vinteren. De fleste er på jobb eller utenfor hjemmet i løpet av de få soltimene på vinteren, derfor er strømprisene på sitt høyeste om ettermiddagen og utover kvelden, samtidig som strømforbruket også er på topp. Da er det ekstra lurt å lagre overskuddsstrømmen, fordi solenergien som er opparbeidet i løpet av dagen kan du bruke når du kommer tilbake fra jobben på ettermiddagen. 

Gode støtteordninger

Innovative støtteordninger har gjort det mulig å velge miljøvennlig, selv for dem som ikke tror de har råd til det. 

Norge har sørget for å være innovative for å nå bærekraftsmålene, og for å gå foran som et godt eksempel for andre land. Dette har ført til at det er etablert gode støtteordninger for dem som vil bli med på det grønne skiftet. Gjennom Enova er det mulig å få inntil 32.500 kroner i støtte for å montere solcellepanel, mens flere banker nå tilbyr sollån, grønne lån eller miljølån som kan gå direkte til montering av solceller. 

Moderne løsninger 

På 90-tallet var det mange hytter som benyttet seg av solenergi. Disse panelene kunne sørge for opplading av en telefon og drifte noen lyspærer, og var en løsning folk benyttet seg av når de ikke var koblet til strømnettet. Etterhvert som hytter kunne få tilgang til strøm fra strømnettet, ble solcellepanelene skrotet. Dette er fordi eldre solcellepanel rett og slett ikke var effektive. 

Nå er derimot de fleste nye solcellepanel langt mer effektive enn for bare noen få år siden. Det finnes mange muligheter og løsninger å velge mellom dersom du skal installere solcelleanlegg, og de aller fleste velger å forbli på strømnettet selv om de monterer solceller. Dette gir en stor trygghet, da det alltid er garantert å ha strøm i boligen. Når det er tomt for solenergi, vil du da automatisk veksle over til strømnettet. Takket være teknologiutvikling av solcellepaneler er det nå mulig for alle å være tilfreds med solenergi, fordi dagens solcellepaneler er utrolig effektive.

Ulemper

Ingenting kommer uten ulemper, men heldigvis veier fordelene tyngre enn ulempene når det gjelder solceller. Kostnaden i forbindelse med installering og innkjøp av solcellepanel kan bli høy, og det er derfor viktig å ta et informert valg om hvorvidt  solceller passer for deg. Siden vi allerede er inne på kostnader, kan vi like så gjerne starte der:

Høy investering: stor startkostnad

Det er ingen tvil om at solcellepanel har høye startkostnader. Dette vil for mange være den største ulempen, og man må beregne mellom 100.000-250.000 kroner i monteringskostnader. Selv om startkostnaden er høy, vil det som regel lønne seg over tid å installere solcellepanel. Heldigvis er det mulig å søke om grønt lån, sollån eller andre bærekraftige lån med gunstige renter for å komme i gang, i tillegg til at Enova gir deg penger tilbake etter ferdig montering.

Hvis du ikke har mulighet til å starte med en full pakke for boligen din, vil selv mindre pakker være en smart investering. Du har mulighet for å legge til flere panel senere, eller være fornøyd med å kutte strømregningen med 10-20%. Et stort solcelleanlegg i en høyere prisklasse vil kunne redusere strømregningen med over 50%. Det aller viktigste er å komme i gang med solceller for å være med på å skape et mer miljøvennlig hjem og spare penger, og dette er mulig enten du velger å gå fullt inn eller med en mindre sum.

Du trenger gode solforhold

Norge er et ideelt klima for solcellepanel. Likevel vil du trenge gode solforhold, eller rettere sagt lysforhold. Solcelleteknologien har absolutt forbedret seg de siste tiårene, og panelene er langt mer effektive enn tidligere, men du vil fortsatt ha behov for gode solforhold. 

Hvis du er bosatt i Nord-Norge vil solcellepanelene ikke produsere noe strøm i mørketiden. Dette får du derimot igjen for under sommerhalvåret, fordi solen aldri går ned. Ved å selge overskuddsstrøm om sommeren vil du kunne sette penger til side som du kan bruke til vinterens strømregninger. Med andre ord er det fortsatt lønnsomt med solcellepanel i Nord-Norge (og ellers i landet), så lenge du har gode solforhold når solen er fremme.

Estetikk

Mange ønsker å ha et estetisk pent hjem. Det er ikke alle som synes solcellepanel er pent å se på, men dette er heldigvis i ferd med å endres. Moderne solcellepanel kan monteres direkte på taket uten andre konstruksjoner, og det er også mulig å velge solcelletakstein for å få et stilrent uttrykk.

Hvis du heller bryr deg om å spare penger på strømregningen og ha et bærekraftig hjem, vil du kanskje kunne la denne ulempen gli forbi. For å oppnå det beste fra begge verdener, vil kanskje solcelletakstein være et ideelt valg. De er dyrere enn solcellepanel, men vil sørge for å opprettholde en pen estetikk.

Bli kontaktet av de beste solcelleleverandørene i ditt område

Fyll inn kontaktinformasjon din her, og du vil bli kontaktet av de beste solcelleleverandørene i område. Leverandørene vil gi deg et uforpliktende tilbud, slik at du enklere kan vurdere om solceller passer for deg og ditt bruk. 

Skrevet av

Marthe Olsen er en skribent som har omfattende kunnskap om bærekraft og hvordan enkeltpersoner kan skape et grønnere hjem.

Nylige Artikler