Solceller har blitt populært over hele landet de siste årene. Flere og flere ønsker å bli med på det grønne skiftet, skape et mer bærekraftig hjem og spare penger på strømregningen. De mange mytene som finnes om solcellepanel har ledet til at det enda er noen som ikke er helt overbevist. La oss se nærmere på hvordan solenergi egentlig fungerer og knuse noen utgåtte myter om solceller!
Solceller fungerer ikke i Norge?
Det er forståelig at mange er skeptiske til solceller. Derimot er det på tide å rydde unna den største myten av dem alle: nemlig at solceller ikke har særlig effekt i Norge. Overraskende nok er Norge, med sin kombinasjon av lyse netter og et kaldt klima, gunstig for å utnytte solkraft. Siden Norge er et såpass langstrakt land, vil det selvsagt ikke være like effektivt i alle områder av landet, slik som for eksempel i Nord-Norge i mørketiden, men solceller er mer enn ideelt både på Sør- og Østlandet. Men til og med i de mest regntunge delene og i nord kan solcellene ha tilstrekkelig effekt til at det lønner seg.
Selv om du er bosatt i Bergen eller et annet område med mye regn, vil du fortsatt kunne bruke solenergi. Solceller trenger nemlig ikke direkte sollys, så det er mulig å produsere strøm selv om det er overskyet. Sinef har publisert en undersøkelse hvor de opplyser om hvor godt solceller faktisk fungerer i et klima med mye regn, snø og kulde. Det er altså mulig å oppnå god effekt med solceller selv på Vestlandet. I nord vil selvsagt mørketiden spille inn og solcellene vil derfor ikke yte optimalt. Til gjengjeld har Nord-Norge sol døgnet rundt om sommeren, noe som gjør det svært effektivt om sommeren. Så lenge du er koblet til strømnettet vil nordlendinger spare mye på strømregningen når midnattsolen skinner midt på natten.
Fakta: kalde vintre og mange soltimer gjør at solceller fungerer godt i Norge
Ja, Norge har et klima hvor solceller er effektive. Selv om det ikke er høye temperaturer, er det soltimer som teller når du skal produsere solenergi. Hvis du monterer et solcellepanel i Oslo vil du kunne nyte flere soltimer enn europeiske byer lenger sør. I Praha er det 5.2 soltimer i gjennomsnitt per dag, mens Oslo stiller med så mye som 6.7 soltimer til sammenligning. I tillegg må det også nevnes at solcellepanel koser seg i kjølige temperaturer. Lave temperaturer sørger for at spenningen økes, og gjør dermed solceller mer effektive enn ved høye temperaturer. I høye temperaturer vil noe av solenergien gå tapt, noe som gjør solceller ideelt for det norske klimaet.
Solceller har lite effekt?
Solenergi er ikke så nytt som mange tror. Så mange som 25% av norske hytter hadde solcellepanel på 90-tallet. Dette var hytter uten innlagt strøm, og solcellepanelene produserte ikke veldig mye energi. Som oftest ble de rimelige solcellepanelene brukt kun til radio, belysning og kjøleskap, siden toppeffekten ikke var mer enn 60-100 watt. Når hytteeiere ønsket å øke strømforbruket på hytta, ble solceller byttet ut med strømnettet. De fleste nordmenn var overbevist om at solceller hadde liten effekt - og dette var også sannheten for flere tiår siden.
Solcellene har utviklet seg enormt siden det. Et standard solcellepanel på rundt 2 kvadratmeter i disse dager produserer 400 watt. Dette er med andre ord en betydelig forskjell fra de enkle solcellepanelene som tidligere eksisterte, og både boliger og hytter monterer solcellepanel som aldri før. De aller fleste velger å være koblet på strømnettet, noe som fører til full komfort med solcellepanel. Hvis du ikke har tilstrekkelig strøm vil du bytte over til å bruke strøm fra strømnettet, og hvis du produserer mer strøm enn du bruker med solceller, vil du kunne selge overskuddsstrøm tilbake til strømnettet.
Fakta: solceller kan produsere halvparten av strømmen din
De som velger å montere solcelleanlegg blir ofte overrasket over hvor mye de faktisk sparer per måned i strømutgifter. I følge SSB bruker en gjennomsnittlig husholdning i Norge rundt 16.000 kWh i året. Disse boligene vil kunne dekke 50% av strømforbruket med et solcelleanlegg på 10 kWh. Det er altså mulig å redusere halvparten av strømregningen, i tillegg til at du kan tjene penger når du selger overskuddsstrøm tilbake til strømnettet.
For dem som ikke ønsker å montere solcellepanel av estetiske årsaker, finnes det også en mer moderne oppgradering. Med solcelletakstein vil det ikke vises fra utsiden at du har solceller, og du kan utnytte hver eneste millimeter av disponibel plass på taket ved å velge solcelletakstein.
Solcellepanel gir ingen avkastning?
Hvis du har prøvd å finne ut hva solceller koster, har du kanskje sett at prisen for et solcelleanlegg ligger på et sted mellom 150.000 til 250.000 kroner. Dette kan høres ut som en høy investering, men det er en liten pris å betale sammenlignet med hva du faktisk får tilbake. Nå som du allerede har lært at solcellepanel kan produsere strøm året rundt i de aller fleste deler av landet vårt, samt at solcellepanel er mye mer effektive enn de var tidligere, forstår man at en investering vil gi avkastning, særlig når strømprisene er høye. Du kan redusere strømregningen, og vil kunne bli med på å skape et bærekraftig Norge og utvikle fremtidens teknologi.
Fakta: Du kan tjene inn investeringen og produsere gratis strøm
Solcellepanel har lang levetid og krever lite vedlikehold. Et solcelleanlegg kan produsere strøm i 30 år, men ofte enda lenger. Dette betyr at du kan produsere strøm i flere tiår. For å gjøre en liten faktasjekk kan du ta utgangspunkt i strømregningen din og sette den opp mot investeringen i solcellepanel. Hvor mange måneder tar det før du går i null, og kan begynne å produsere gratis strøm? Å montere solceller er kanskje ikke en rask måte å spare penger på, men en langsiktig investering.
I tillegg til å kunne spare penger på strømregningen og etter hvert produsere gratis strøm, vil et solcelleanlegg også øke verdien på boligen din. Et bærekraftig hjem er fremtidens hjem, og du vil øke verdien ved å investere i det grønne skiftet. Husk at du også kan motta inntil 32.500 kroner i støtte fra ENOVA for å montere solcellepanel på din bolig, samt at du kan selge overskuddsstrøm tilbake til strømnettet. Det finnes smarte løsninger som grønne lån dersom sparekontoen ikke strekker til. Grønne lån finnes nå hos mange ulike banker, og de har gunstige vilkår og ofte så lite som 0% rente.
Hva er en solcelle?
Solceller er en form for celler som kalles halvlederdioder. Disse er svært følsomme ovenfor lys, noe som gjør det mulig å omgjøre sollys til energi. Det finnes kompliserte strukturer og ulike elementer inne i solcellene, men enkelt forklart er en solcelle en halvlederdiode. For å lage et solcellepanel må flere solceller settes sammen, og disse panelene festes så til taket med et festemateriell.
Når det er lys utendørs vil de følsomme solcellene fange opp lyset. Inne i panelet blir strømmen fra panelene omgjort fra likespenning til vekselstrøm ved hjelp av en inverter. Selv om solceller ofte har en levetid på 30 år eller mer, må selve inverteren ofte byttes ut én eller to ganger mens du benytter deg av samme solcellepanel. Når strømmen blir omgjort fra likespenning til vekselstrøm vil strømmen bli fraktet gjennom strømkabler fra panelene til boligen.
Kom i kontakt med leverandører nær deg
Fyll inn kontaktskjemaet på denne siden for å få uforpliktende tilbud fra leverandører nær deg. Leverandører kan også hjelpe deg med å svare på alle spørsmål du måtte ha i forbindelse med installasjon av solceller, og finne ut om det lønner seg for deg og din bolig.