Montere solcellepanel: En trinn-for-trinn guide (pris, forberedelser og reguleringer)

De siste årene har solcellepaneler blitt mer og mer populære i Norge. I denne guiden vil vi se på prosessen bak installasjonen (både under og i forkant av monteringen), priser, regler, og detaljer det kan være greit å ha i bakhodet. Hvordan blir et solcellepanel egentlig installert? Må en søke om tillatelse fra kommunen? Kan en montere solcellepanelet selv? Les videre og finn ut hva du bør vite før du installerer ditt solcellepanel.

Hvordan velge forhandler og installatør

Det finnes mange gode solcelleleverandører i Norge, og en kan lese seg i hjel på hvem som er best på installasjon og pris. Prisforskjellene er ofte ikke så veldig store, men det finnes klart forskjell mellom kvalitet og hva som inngår i pris-pakken til hver enkelte leverandør. Les mer om fordeler og ulemper med solcellepanel.

Noe av det viktigste når en er i vurderingsfasen, er å ikke kun se etter hvem som gir det laveste tilbudet. Det er lurt å få estimater på hvor effektive panelene vil være: det rimeligste panelet kan ofte også være det minst lønnsomme, som betyr at det vil ta lengre tid før en får fortjeneste. Kundereferanser kan gi oss en pekepinne på andres opplevelser av selskapets kommunikasjon, profesjonalitet og det ferdig installerte solcellepanelet. Det kan være verdt å spørre om forhandleren samarbeider med installatøren, for å sikre seg at kommunikasjonen mellom dem vil gå så sømfritt som mulig. Garantier er det også greit å orientere seg om for å kunne sammenligne de ulike leverandørene. 

Før en begynner monteringen 

Før en forplikter seg til en leverandør, er det lurt å undersøke hva installasjonen av solcellepanel vil innebære for deg - både rent praktisk og økonomisk. Det er mye som foregår fra en inngår en avtale, til installatøren kommer og monterer solcellepanelet på taket ditt. Stegene nedenfor er detaljer fagfolk vil ta seg av og informere om, men som det kan være greit å vite på forhånd:

Skaff nødvendige tillatelser

Det finnes noen lover og reguleringer for solcellepanel som vi vil gå gjennom i detalj senere i artikkelen. Vanligvis vil installeringen være uproblematisk, og som privatperson har en som regel ikke plikt til å søke om å installere solcellepanel. Likevel er det greit å bemerke seg at det finnes unntak, og det er verdt å sjekke hva som gjelder for akkurat din bolig og kommune. 

Stedsvurdering

Før installasjonen av solcellepanelet må en vurdere hvor det er best soleksponeringen for best plassering og utbytte. Vanligvis vil tak som vender mot sør med minimal skygge gi best forhold for solenergiproduksjon. Fagfolk vil kunne estimere både hvor lønnsomt solcellepanelet ditt kan bli, og hvorvidt en bør gjøre noen omstillinger for å forbedre solforholdene på eiendommen. Det kan for eksempel hende at de anbefaler å hugge ned et stort tre som lager skygge i forkant av monteringen.  

Takinspeksjon

Det er strenge krav til tilstanden på taket, før en kan begynne installasjonen av et solcellepanel. Først må installatøren forsikre seg om at takstrukturen er i god nok stand til å støtte vekten av panelene, og eventuelt gjøre nødvendige reparasjoner eller forsterkninger. Om en ønsker solcelletakstein i stedet for solcellepanel, må en forbedre seg på større inngrep og forbedringer, og derfor mer tid og høyere pris.

System dimensjonering og design

Størrelsen på panelet bestemmes etter en vurdering av energibehovene til husholdningen eller bygget. En slik analyse hjelper med å velge riktig antall og kapasiteten på solcellepanelet, eller solcelletaksteinen. Selve designet vil avgjøres gjennom faktorer som ly og skygge, for å sørge for så effektiv energiproduksjon som mulig.

 Ved å fylle inn kontaktinformasjonen din her, vil du bli kontaktet for et uforpliktende tilbud fra leverandører med mye kunnskap om de mange komponentene som inngår i forkant av installasjonen. De kan i tillegg svare på eventuelle spørsmål du har angående akkurat din bolig eller bedrift. 

Selve installasjonen: Trinn-for-trinn

Når installatørene har gjennomført befaring og inspeksjon, vil de kunne avgjøre hvilket type solcellepanel som vil være best egnet, og skaffe nødvendige materialer og utstyr. Det er viktig at panelet, monteringsutstyr og ledninger er kompatible for best mulig funksjon. Nedenfor har vi en grov trinn-for-trinn beskrivelse over hva selve installasjonen av et tradisjonelt solcellepanel vanligvis vil innebære, og de ulike komponentene det består av.

1. En begynner med å installere skinnene/festene: Innfestingen som vil støtte solcellepanelet sikkert på taket.  

2. Når innfestingen sitter godt fast, kan solcellepanelene kobles på. Da er det viktig å sørge for å bruke passende ledninger og kontakter. 

3. Det er inverteren/omformeren som gjør at en kan bruke strømmen produsert fra solkraft, ved å konverterer likestrømmen som blir generert av panelene, til brukbar vekselstrøm. Det er viktig at inverteren blir installert på et godt ventilert område. 

4. Når inverteren er på plass, trekker en kablene fra selve solcellepanelet og kobler det sammen med inverteren. 

5. Så gjennomgås flere systemtester for å sørge for at alle komponentene fungerer som de skal før en starter systemet. Eventuelle problemer må utbedres for å sikre riktig drift. 

6. Så snart alle systemtestene er vellykkede, kan en starte solenergisystemet for vanlig bruk. 

Hva koster det å montere et solcellepanel?

Sett bort i fra myten om at Norge ikke er et land som egner seg for solkraft, er det nok høye startkostnader som gjør at mange setter solkraft-drømmene sine på vent. Det er mange faktorer som vil påvirke den eksakte totalprisen, blant annet: type panel (spesielt er premium-paneler en del dyrere), størrelsen på panelet, og også monteringen vil utgjøre en stor del av kostnaden.

For et tradisjonelt solcellepanel må en regne med å betale mellom 150.000 og 250.000 kroner. For å få mer nøyaktige estimater, kan en bruke solcellekalkulatorer som, gjennom byggets/husets adresse, regner ut oppstartkostnad, hvor mye strøm en kan produsere, hvor mange paneler en bør installere, og (noen ganger) hvor lang tid det vil gå før en har tjent tilbake investeringen. Er en er nysgjerrig, har flere leverandører slike kalkulatorer tilgjengelig på sine nettsider. Vi anbefaler at du kommer i kontakt med leverandører gjennom å fylle inn skjemaet på vår nettside her, slik at du blir kontaktet av minst 3 leverandører for å få mer nøyaktige tilbud som du kan sammenligne. 

Så, akkurat hvor dyrt er det med installatører i forhold til det fysiske solcellepanelet? Som vi har sett er installasjonen av solcellepaneler en prosess som krever ekspertise, nøyaktighet og en del forarbeid. En kan derfor regne med at monteringen utgjør rundt halvparten av totalkostnaden. Igjen, så vil dette variere, og en vil få en mer helhetlig idé i direkte dialog med leverandører. 

Det positive med profesjonelle installasjoner av solcellepanel, er at en da kan søke om støtte fra det statlige organet Enova. Hvor mye støtte en får, avhenger av faktorer som prisen på panelet og hvor mye energi det genererer. Totalt kan en få 32 000 kr, men det kan være greit å bemerke seg at en først får penger etter at solcellepanelet er installert. Er en ivrig til å begynne med en gang, men ikke helt har beløpet til oppstartskostnaden, er det flere banker, blant annet Sparebank1, som tilbyr ‘grønne’ lån som kan få prosessen i gang. Om en ønsker å produsere grønn energi, uten å ta opp lån, har en også mulighet til å gjøre avtale med en leverandør som tilbyr solabonnement.

Regler og reguleringer: Må en søke før installasjonen?

Ifølge norsk lov er solenergianlegg en bygningsteknisk installasjon som er søknadspliktig etter plan-og bygningsloven. Med det sagt, så skriver Regjeringen følgende: 

“Installering av solenergianlegg i eksisterende byggverk innenfor en bruksenhet eller branncelle, for eksempel på tak eller vegg på enebolig, vil i mange tilfeller være en enkel installasjon som er unntatt fra kravet om søknadsplikt. Likevel er det slik at solenergianlegg kommer i mange former og størrelser, som må tas i betraktning ved vurdering av om unntaket fra søknadsplikt kan benyttes.”

For det meste trenger en altså ikke, ifølge plan-og-bygningsloven, å søke til kommunen i forkant av installeringen av solcellepanel. Det kan likevel være en idé å sjekke med sin kommune på forhånd, da det finnes unntak. Ellers vil solkraft-installasjoner tidvis inngå i loven om fasadeendring, som krever søknadsplikt. Dette kan være aktuelt for flate tak, hvor en ofte monterer panelene i 10 graders vinkler, og også for verneverdige boliger. 

Hvilke regelverk som gjelder for hver enkelt utbygging, vil variere. Ellers har også Enova krav som må oppfylles for å få pengestøtte, og montørene har regler de må forholde seg til under installasjonen. Med det sagt så er det, i de fleste tilfeller, kun netteieren din du faktisk informere om installasjonen, og privatpersoner trenger som oftest ikke å søke om tillatelse. 

Kan en installere solcellepanel selv?

I en tidsalder med mye tilgjengelig informasjon gjennom ‘gjør-det-selv videoer’ og artikler, kan det være fristende å ta saken i egne hender. Med solcellepanel er det noen få tilfeller hvor en kan montere det på egen hånd: ved mindre installasjoner (under 50V og 200VA) til frittstående anlegg som ikke er tilkoblet strømnettet. På en bobil, båt eller en liten hytte, kan en derfor fint ta seg av monteringen selv. I alle andre tilfeller må installasjonen av solcellepanel utføres av profesjonelle. Forskriften og elektroforetak og elektrisk utstyr sier følgende: “Den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg, skal ha fagbrev innenfor elektrofag som er relevant for de aktuelle arbeidsoppgavene.” Altså, bør vedkommende være en godkjent elektroinstallatør registrert i el-virksomhetsregisteret til direktoratet til DSB

For de som er teknisk anlagt kan det likevel være fristende å prøve seg fram - det kan vel ikke være vanskelig? Dette frarådes fordi små tabber fort kan bli dyre om ikke også farlige. Det er viktig å huske på at en enkel komponent i solcellepanelet kan koste titusener av kroner, så å ha en omfattende garanti fra leverandøren gir mye trygghet om det skulle skje noe. Ellers har plassering utrolig mye å si, så effektiviteten av solcellepanelet kan bli kraftig redusert om en skal gjette seg fram. 

Med det sagt, er det faktisk mulig å spare på å sette seg inn i prosessen. Er en informert om hva som må gjøres i forkant av installasjonen, kan en ha dialog med installatøren og avklare hvilke forberedningsoppgaver som må gjennomføres før solcellepanelet skal på plass. Blant annet kan en gjøre klart stillas til monteringen, slipe spor til festene og rydde. Er en involvert med forberedelsene, kan en i noen tilfeller spare mer, enn om forhåndsarbeidet legges på toppen av installasjonsprisen. 

Kom i kontakt med leverandører

Installering av solcellepanel er en langsiktig investering som kan minske strømregningen. Profesjonell montering kan være kostbart, men selv om det kan virke overkommelig å installere solcellepanel selv, kan dette bli noe en angre på. Amatørinstallasjoner kan i beste fall bety mindre effektivitet, og - i verste fall – føre til brann og/eller brudd på reguleringer. 

Forhåpentligvis vil teknologien og solkraftbransjen fortsette å ekspandere, og etter hvert innlemme flere støtteordninger, avdrag og løsninger som gjør at det blir den nye normalen for norske hjem. I dag anbefaler vi å vurdere ulike muligheter, og gjerne be om gratis befaringer for å bli bedre kjent med leverandører. Du kommer enkelt i kontakt med leverandører ved å fylle inn skjemaet her, du vil så bli kontaktet av minst tre leverandører som kommer med et uforpliktende tilbud og svarer på de spørsmålene du måtte ha.

Skrevet av

Victoria Steinsøy er en dedikert skribent og bidragsyter, hvor hun dekker et bredt spekter av emner fra solcelleteknologi til de økonomiske aspektene ved investering i solkraft.

Nylige Artikler