Solcellepanel på hytta: en bærekraftig løsning

Lønner det seg med solcellepanel på hytta? Finnes det noen støtteordninger for å gjøre investeringen rimeligere? Hvor stort anlegg trenger du egentlig? Og hva skjer med strømmen du ikke bruker når hytta står tom? La oss ta en kikk på hvordan du ved hjelp av solenergi kan finne bærekraftige løsninger til hytta. 

Nostalgi og hytteliv

I disse dager forventer de fleste at hytter skal være fullt utstyrt med både strøm og elektriske apparater for å gjøre livet enklere. Men du trenger ikke gå mange tiår bakover i tid før hyttelivet var primitivt. Ting som utedo, vedfyrt badestamp og gasskjøkken var standard. Det er en egen sjarm med det enkle livet på hytta, men i disse dager velger flere og flere moderne hytter med moderne fasiliteter. 

Fra 1993 til 2016 tredoblet strømforbruket seg på hytter og fritidsboliger rundt om i landet, noe som er en konsekvens av at mange flere velger å ha strøm på hytta for å oppnå full komfort. Dette resulterer i et høyt strømforbruk i en sektor som tidligere ikke krevde mye fra strømnettet, men ved å montere solceller kan du slippe å være tilkoblet strømnettet eller senke belastningen på strømnettet du er koblet til.

Mange hytter ligger langt unna ordinær bebyggelse, og det kan derfor være kostbart å koble seg til strømnettet. Dersom du har en hytte hvor det enda ikke er innlagt strøm, eller du skal bygge en hytte langt unna ordinær bebyggelse, kan en enkel og bærekraftig løsning derfor være å installere solcellepanel. Du vil få det beste av nostalgi og moderne luksus uten å inngå kompromisser med miljøet. Videre i artikkelen skal vi se at det også lønner seg med solcellepanel dersom du allerede er eller har planer om å koble deg til strømnettet.

Hva koster solceller til hytte?

Hytter og fritidsboliger kommer i alle størrelser, og derfor vil prisen på solceller også variere. En liten enkel trehytte i skogen av den tradisjonelle sorten trenger normalt ikke mye strøm for å driftes. De minste solcelleanleggene for hytter er ofte 200-watts-pakker som har en prislapp på rundt 10.000 kroner. Disse er egnet for 12-voltsapparater og kan gi deg strøm til basisting, noe som gir deg de essensielle fasilitetene på en enkel hytte.

For mellomstore og store hytter med moderne kvaliteter kan prisen på solcelleanlegg være tilsvarende lik å installere solcellepanel på en enebolig. For enkelte store hytter som brukes mye på vinterstid kan det være en fordel å være koblet til strømnettet i tillegg til å ha et solcelleanlegg, slik at du er garantert at alle elektriske apparatene fungerer om vinteren. De fleste mellomstore og store hytter må ut med 70.000-200.000 kroner for å få et tilstrekkelig solcelleanlegg. Men som vi skal se på senere kan man få støtte fra Enova dersom hytta er koblet til strømnettet.  

Strømnett i hytteområder er ofte ikke forberedt på det høye strømforbruket moderne hytter kommer med. Ved å montere solcellepanel vil du dermed i tillegg til å spare penger, være en mindre belastning for det lokale strømnettet. Det er dermed ikke bare økonomiske grunner til å installere solcellepanel.  

Hvor stort solcelleanlegg trenger jeg?

Som en følge av at mange søker et luksuriøst hytteliv, er så mange som 75% av hytter tilkoblet strømnettet i dag. Hvis du har en hytte som allerede har innlagt strøm, står du ganske fritt til å velge en solcellepakke som fungerer for deg. Fordi du da kan velge mellom å montere et solcelleanlegg som dekker strømforbruket i sin helhet, eller en billigere variant som dekker deler av strømforbruket, uten å bekymre deg om å gå tom for strøm. Et komplett solcelleanlegg som dekker hele strømforbruket vil selvsagt ha en økonomisk avkastning på sikt, men du kan også starte med et mindre anlegg for å senere utvide med flere solcellepanel. 

Som tidligere nevnt kan en 200-watts pakke være mer enn nok til en enkel hytte, mens en større hytte nesten vil kreve det samme som en enebolig for å dekke hele strømforbruket. Her spiller også takarealet eller det frittstående arealet du har disponibelt inn. 

Det er også lurt å regne ut hvor mye strøm du egentlig bruker på hytta før du anslår hvor stort solcelleanlegg du trenger. Ifølge strøm.no bruker hytter i gjennomsnitt et sted mellom 3600 kWh til 12.800 kWh per år, så det er store variabler. Strømforbruket vil gjenspeile hvor ofte du bruker hytta, hvor stor hytta er, hvilke elektriske apparater du har behov for, samt geografisk beliggenhet. Sistnevnte, den geografiske beliggenheten, vil spille en stor rolle for hvor effektive solcellepanelene vil være, og derfor også hvor stort anlegg du har behov for. 

Vi anbefaler at du innhenter uforpliktende tilbud fra leverandører ved å fylle inn kontaktinformasjonen din her. Slik kan du enkelt finne ut av hvilket solcellepanel som passer ditt behov. 

Støtteordninger til solceller på hytte

I de siste årene har strømprisene i perioder vært svært høye. Det ble opprettet en ordning som ga strømstøtte for primærboliger, men ikke for hytter eller fritidsboliger. Dette resulterte i skyhøye strømregninger for hytteeiere selv om mange valgte å ikke engang besøke hytta. For å unngå frostskader og lignende på fritidsboliger er det nemlig viktig at hytta holder en viss temperatur, og hytteeiere som ikke tilbrakte tid på hytta måtte derfor betale for dyr strøm uansett. Solcellepanel på hytta vil derfor være særlig økonomisk lukrativt i perioder med høye strømpriser og støtteordninger som utelukker fritidsboliger.

Støtteordning for solcelleanlegg for hytte:
7500 kroner til installasjon
1250 kroner per kilowatt-peak inntil 20 kilowatt

Mange hytteeiere jublet da Enova utvidet støtte til solcellepanel på hytter og fritidsboliger. Støtten Enova gir hytteeiere er lik den du kan søke om til solcelleanlegg for eneboliger. Dette betyr at du kan få en maksstøtte på inntil 32.500 kroner, eller rundt 20% av totalkostnaden. I tillegg til solcellepanel, støtter Enova andre energitiltak til hytta. Disse inkluderer vannbåren varme, solfanger, akkumulatortank, etterisolering og rentbrennende vedovn. Alle disse tiltakene vil være med på å skape en mer bærekraftig fritidsbolig som også vil redusere beløpet på strømregningen. 

En bærekraftig og økonomisk gevinst

Dersom du har en hytte som er koblet til strømnettet vil du også få en økonomisk avkastning av å selge overskuddsstrøm. Når du ikke bruker hytta eller produserer mer strøm enn du bruker, kan nemlig strømmen som produseres selges tilbake til strømleverandøren. Denne strømmen kalles overskuddsstrøm, og vil bli distribuert til naboer og andre som er koblet på samme strømnett. Dette betyr at du vil forsyne mer enn bare din egen fritidsbolig med bærekraftig solenergi, og samtidig få tilbake investeringen din kjappere. 

Få kontakt med leverandører i dag og få uforpliktende tilbud

Uavhengig om du har en hytte som er koblet til strømnettet kan installasjon eller oppgradering av solcellepanel være en økonomisk smart investering. Dette gjelder uansett om du har en enkel eller en moderne hytte. Fyll inn kontaktinformasjonen din her for å motta uforpliktende tilbud og mulighet for å komme i direkte kontakt med dyktige leverandører i ditt område. Når du har etablert kontakt med leverandørene kan du også bli klokere på hvilke løsninger som er gunstige for deg og din hytte, Enova-støtten og den totale investeringskostnaden.  

Skrevet av

Marthe Olsen er en skribent som har omfattende kunnskap om bærekraft og hvordan enkeltpersoner kan skape et grønnere hjem.

Nylige Artikler