Hva koster solcellepanel for et hus? Hvor lang tid tar det før du går i pluss, og hva slags støtteordninger kan hjelpe deg med å spare penger? Denne artikkelen tar deg gjennom det grunnleggende du trenger å vite før du investerer i solcellepanel.
Hva er prisen på solcellepanel?
For en enebolig lander prisantydningen ofte et sted mellom 150.000 til 250.000 kroner. Prisen på solcellepanel til et hus påvirkes av tre ulike ting: prisen det koster å montere dem, hva selve panelene koster og størrelsen på anlegget ut ifra dine behov. Ofte bør du anslå at monteringen utgjør rundt halvparten av prisantydningen. Når du mottar et tilbud, vil monteringen være inkludert i prisen, slik at du kun trenger å forholde deg til én sum. Det er viktig å velge en montør som har erfaring og gode anmeldelser. Hvis noe skulle gå galt, vil du ha behov for en kvittering fra en godkjent montør for å få noe dekket på forsikringen.
I Norge brukes det primært to typer solcellepanel. Disse er standard solcellepanel og solcelletakstein. Selv om panelene gir større effekt, vil solcelletakstein gi deg muligheten til å utnytte større deler av takflaten og samtidig gi det et nøytralt utseende. Solcelletakstein koster rundt 2000 kroner mer per kvadratmeter enn vanlig takstein, og er også litt dyrere enn solcellepanel. Du kan regne med å betale rundt 2.500 til 4.000 kroner per kvadratmeter for solcellepanel, mens pris på solcelletakstein ligger på et sted mellom 4.000 til 5.000 kroner per kvadratmeter. De som ønsker et stilrent resultat velger ofte solcelletakstein, noe som også kan lønner seg hvis du må bytte tak i nærmeste fremtid.
Hvor lenge varer solceller?
De aller fleste solcelleanlegg kommer med en garanti på 25 år, men vil som regel kunne forsyne deg med fornybar solenergi i 30-40 år. Du vil kunne spare penger fra første måned etter at solcelleanlegget er montert, men må likevel forvente rundt 15-20 år for å betale tilbake startkostnaden. Det høres kanskje mye ut, men du vil kunne spare penger hver eneste måned i løpet av disse 15-20 årene, i tillegg til at du enda har 10-20 år med “gratis” strøm etterpå. Med andre ord er det en langtidsinvestering med god avkastning.
Det er også mulig å redusere ventetiden før du har fått tilbake startkostnaden. Den aller enkleste måten er støtten fra Enova, som vi vil utdype litt lenger nede i denne guiden. Hvis du blir plusskunde hos et strømselskap vil du også kunne selge overskuddsstrøm. Du vil bli en slags mini-strømprodusent og vil kunne selge strøm fra solcellepanelene du ikke bruker tilbake til strømnettet. Her kan det være gode penger å hente, spesielt på sommerstid eller når du selv er på ferie og ikke benytter deg av noen form for elektrisitet i boligen din.
Videre er det lurt å tenke mer fornuftig rundt konsumering av elektrisitet. De aller fleste solcelleanlegg har en digital løsning, som oftes i form av en app, hvor du kan følge med på hvor mye strøm du produserer til enhver tid gjennom dagen. Du vil kunne spare mye penger ved å følge rytmen og sette av oppgaver som opplading av el-bil eller klesvask når solcellene produserer mest strøm. For å skape en mer bærekraftig fremtid er det viktig å innarbeide rutiner rundt strømforbruk, noe som både er gunstig for lommeboken og miljøet.
Støtte fra Enova og grønne lån
For å hjelpe nordmenn inn i det grønne skiftet, tilbyr Enova støtte til husstander som ønsker å ta grep. Enova er et statlig foretak som oppretter tiltak og støtteordninger til eneboliger og fritidsboliger, samt den offentlige og private sektoren, slik at Norge kan redusere klimautslipp og stå frem som et godt eksempel på verdensbasis. Støtten fra Enova er følgende:
- Grunnstøtte på 7.500 kroner
- 1.250 kroner per kW inntil 20kW
- Et anlegg på 20 kW = totalt 32.500 kroner (inkludert grunnstøtte)
- Et anlegg på 10 kW = totalt ca. 20.000 kroner (inkludert grunnstøtte)
Husk at det er visse krav som må oppfylles for å motta støtten, og at anlegget må være ferdigstilt før du søker. Når du er klar for å fylle ut søknaden, er det veldig enkelt og kjapt å motta støtten du har rett på. Her er noen av kravene du bør tenke over før du sender inn
søknaden:
- Solcelleanlegget må være nytt og ferdig montert, ingen dokumentasjon som er eldre enn 12 måneder
- Må være montert av fagpersoner, med kvitteringer og dokumentasjon
- Solcelleanlegget må befinne seg på en privateid tomt, enten for helårsbruk eller som fritidsbolig
- Du må være koblet til strømnettet og ha plusskundeavtale hos et strømselskap
- Støtten innfris kun én gang, og du kan ikke ha søkt støtte tidligere
Hvis du oppfyller alle kravene, kan du fylle ut Enovas søknadsskjema og søke om støtte. Siden dette er en støtte som kun betales ut når anlegget er ferdigmontert, er det mange som kanskje ikke har nok sparepenger til å betale hele kostnaden av solcelleanlegget på forhånd. Heldigvis finnes det gode grønne lån med gunstige betingelser, som for eksempel Grønt Lån fra DNB eller Nordea, Miljølån fra Sparebank, Sollån fra OBOS og Grønt Miljølån fra Sandnes Sparebank. Ta kontakt med din bank for å høre om de også tilbyr en form for grønt lån når du ønsker å montere solceller.
Hvordan finner jeg en solcelleleverandør?
Når du skal kjøpe solcellepanel til hus, er det aller vanligste å kjøpe en komplett pakke fra én enkelt installatør. Det er derimot lurt å alltid få flere pristilbud fra ulike leverandører for å sammenligne priser. Noen tilbyr også gratis befaring, noe som betyr at de vil komme hjem til deg for å ta en titt på boligen før de gir deg et pristilbud. Det er ingen skam å bestille dette fra flere ulike leverandører. Husk at solceller er en langtidsinvestering, og det er derfor lurt å ta seg god tid før du singerer en avtale.
En komplett pakke består vanligvis av solcellepanel eller solcelletakstein, en eller flere vekselrettere, elektrisk materiell, nødvendig verktøy og montasjeutstyr, i tillegg til både teknikere og elektrikere som står for selve monteringen. Husk at det kan påløpe ekstra kostnader som transport og lignende, så sørg for å spørre leverandøren om en anslått pris for disse ekstrakostnadene.
Kom i kontakt med leverandører nær deg
Det er ikke å anbefale å montere anlegget på egen hånd. Akkurat som med elektriske småjobber rundt i hjemmet, er det er lovpålagt at solceller som inngår i et elektrisk anlegg installeres av fagpersoner fra en registrert el-installasjonsvirksomhet. Ønsker du å få uforpliktende tilbud fra leverandører nær deg, kan du fylle ut kontaktskjema på denne siden.