Solfangere gjør det mulig for deg å bruke solenergi til oppvarming av hus og tappevann, slik at du kan redusere strømregningen din og skape et mer bærekraftig hjem. Men hva er egentlig forskjellen på en solfanger og et solcellepanel? Og hvor effektive er egentlig solfangere? I denne guiden kan du lære mer om hvordan solfangere fungerer og hvor effektive de er i et norsk klima.
Solfanger vs solceller
Både solfangere og solceller benytter seg av solenergi, og begge spiller en avgjørende rolle i overgangen til et bærekraftig hjem. Solceller konverterer sollys om til elektrisitet som kan brukes til alt som krever strøm i hjemmet, inkludert oppvarming av både rom og vann. Solfangere fokuserer derimot kun på termisk energi og oppvarming, som da betyr oppvarming av rom og vann. En solfanger vil konvertere solenergi til varme slik at du kan kutte strømregningen din på oppvarming.
Oppvarming av hus
Det er flere som har opplevd ubehagelig høye strømregninger de siste årene. Det er også lett å bli forvirret over de varierende strømprisene, hvilket strømselskap du skal velge, samt hvilken avtale som gir deg lavest strømregning. Norge er et av de landene i verden som bruker mest strøm per husholdning, og heldigvis kan du ved hjelp av solenergi implementere bærekraftige løsninger som samtidig reduserer strømregningen. La oss ta en nærmere titt på hva strømregningen egentlig går til:
- 60% til oppvarming
- 20% til varmtvann
- 10% til elektriske apparater
- 10% til belysning
Så mye som 60% av strømregningen går altså til oppvarming i norske husholdninger. Utover dette er det 20% som går til varmtvann, 10% til elektriske apparater og 10% til belysning. Med andre ord er det mulig å spare så mye som 80% av strømregningen ved hjelp av solfangere, som er spesielt utviklet for å omdanne solenergi til å dekke oppvarmingsbehovet. Du vil ikke kunne lade telefonen eller kjøre vaskemaskinen ved hjelp av solfangere, men dette er ikke den største synderen på strømregningen. Hvis du ønsker å skape et mer bærekraftig hjem og kutte strømregningen, kan solfanger i mange tilfeller være den mest effektive måten å utnytte solenergien på.
Størrelse på solfangeranlegg
Så snart du monterer solfangere vil strømregningen reduseres, siden du nå slipper høye utgifter til oppvarming og varmtvann. Besparelsen avhenger selvsagt av størrelsen på solfangeranlegget du monterer. Mange ønsker seg kun et lite anlegg med to eller tre solfangere, da dette ofte er nok til å ta seg av oppvarming av varmtvann. Hvis du derimot er på utkikk etter å både varme opp vann og rom, vil du måtte installere flere solfangere. Du vil da ha behov for fem til åtte kvadratmeter for et lite anlegg på 2 eller 3 solfangere, mens du kan ha behov for inntil 25 kvadratmeter hvis du skal ha varmtvann til en familie og varme opp en enebolig på 200 kvadratmeter.
En generell tommelfingerregel er at du vil ha behov for litt over 2 kvadratmeter av takareal per solfanger. Når disse er montert i et norsk klima vil man i gjennomsnitt generere 400-450 kWh per år per kvadratmeter solfanger. En solfanger som dekker litt over 2 kvadratmeter vil da gi deg rundt 800-900 kWh per år. Vanlige husholdninger bruker i gjennomsnitt 16 000 kWh per år, hvorav mesteparten av dette går til oppvarming og varmtvann. Vanligvis vil et solfangeranlegg ha muligheten til å dekke et sted mellom 40-60 prosent av varmtvannet, samt 25-50 prosent av oppvarmingen. Selv om dette kanskje ikke høres utopisk ut, er det viktig å huske på at disse to postene ofte sluker så mye som 80% av strømregningen din. Med andre ord vil du kunne halvere strømregningen, i tillegg til å verne om miljøet.
De fleste solfangeranlegg tilbyr en tilbakebetalingstid på et sted mellom 5 til 15 år, og vanlig levetid for solfangere ligger et sted mellom 20 til 30 år. Hvis du bor i nord må du ta høyde for å ha solfangere i rundt 15 år før du går i pluss, mens sørover i landet tar det gjerne litt over 5 år. Regnestykket vil altså gå i pluss, samtidig som du bidrar til å skape et mer bærekraftig samfunn.
Pris på solfanger
Norge har store geografiske variasjoner, og hvor effektive solfangeranlegget er, avhenger av hvor du bor og boligens standard. Det er nemlig to kostnader som må beregnes: både selve solfangerne og eventuelle endringer du må utføre på hjemmet ditt for å koble dem til boligen din. Det finnes også ulike typer solfangere, og du kan lære mer om disse i detalj nedenfor.
Solfangere med vannbåren varme
Hvis du allerede har vannbåren varme i hjemmet ditt, vil solfangere være en effektiv løsning. Det er nemlig enkelt å koble sammen vannbåren varme og solfangeranlegget slik at du kan bruke solenergi til oppvarming av rommene i hjemmet ditt. For boliger med vannbåren varme vil du kun ha behov for å investere i solfangere og montering. Totalkostnaden vil da ofte ligge på et sted mellom 30.000 og 80.000 kroner. Dette gjelder for typen platesolfangere. Vakuumsolfangere kan derimot komme til å koste over 100.000 kroner, og du kan lese om disse to ulike solfangersystemene nedenfor. Husk at prisen alltid bestemmes av type, størrelse, drift og hvordan du integrerer solfangerne med det vannbårne systemet.
Solfangere uten vannbåren varme
Hvis du ikke har vannbåren varme i hjemmet, vil du ikke ha samme mulighet til å forsyne rommene med varme fra solfangere. Enova gir støtte for tilrettelegging for vannbåren varme på inntil 10.000 kroner, så det kan ofte lønne seg å installere vannbåren varme dersom du ikke har det. Hvis dette ikke er ønskelig, kan du nøye deg med at solfangere varmer tappevannet ditt. I dette tilfellet kan det være lurt å se over muligheten til å kombinere solfangere med en bio-ovn med vannkappe, slik at du vil få en varmekilde til rommet samtidig som du har varmtvann.
Ulike typer solfangere
Det finnes i hovedsak to ulike solfangersystemer, samt to ulike typer solfangere. Det kan være greit å vite hva de ulike begrepene betyr, slik at du kan få en anelse om hva som fungerer for ditt hjem.
Trykksatte og trykkløse solfangersystem
Trykksatte systemer leverer høye temperaturer, og varmemediet er en blanding av vann og glykol. Dette sørger for at væsken ikke fryser selv om gradestokken synker utendørs. Trykksatte system er det vanligste i Norge, og mest sannsynlig er det disse du vil motta et uforpliktet tilbud på hvis du fyller ut skjemaet nederst.
I trykkløse systemer er varmemediet rent vann. Disse er også utstyrt med en akkumulatortank som holder atmosfæretrykk. Dette betyr at dersom temperaturen blir for høy eller for lav vil vannet dreneres automatisk ut av kretsløpet og over til tanken.
Plane solfangere
Plane solfangere, eller platesolfangere som de også kalles, passer godt til det norske klimaet. Tidligere var dette standarden, men nå er det flere som heller velger vakuumrørsolfanger som du kan lese om nedenfor. Vanligvis ligger prisen på et enkelt solfangerpanel av typen platesolfangere på 6000 kroner og oppover. Til platesolfangere kan du bruke både trykksatt system og trykkløst system, noe som gir deg litt større fleksibilitet.
Vakuumrørsolfangere
Selv om vakuumsolfangere ikke er like robuste i dårlig vær, har de likevel en generell bedre virkningsgrad enn platesolfangere. Denne typen solfanger brukes kun i kombinasjon med trykksatte solfangersystem, og har raskt blitt populær her til lands. Vakuumsolfangere kommer i ulike størrelser, og koster mellom 10.000 til 30.000 per stykk. Siden de tilbyr bedre virkningsgrad, vil det i mange tilfeller lønne seg å investere i vakuumrørsolfangere, da du ikke vil trenge like mange fangere som med en løsning med platesolfangere.
Støtte for solfangere
Akkurat som Enova tilbyr støtte til solceller, finnes det også Enova-støtte til solfangere. Enovatilskuddet er en statlig støtteordning som hjelper private husholdninger å ta initativ til å skape et mer bærekraftig hjem. Du kan få inntil 10 000 kroner i støtte når solfangerne er montert, uavhengig om det er til primær- eller sekundærbolig. Med andre ord kan du få støtte til både ditt private hjem og hytta. Slik er prosessen for å motta støtte for solfangere:
- Installer solfangeranlegget og motta faktura
- Send inn faktura og annen dokumentasjon på Enovas nettsider
- Få tilbakebetalt summen du får i støtte
Summen du får i støtte varierer med størrelsen på anlegget. Det er et grunnbeløp på 5000 kroner, og deretter 200 kroner per kvadratmeter inntil 25 kvadratmeter. Husk at du også bør undersøke om du kan få støtte til å montere vannbåren varme eller andre energitiltak der du bor. I tillegg kan du få grønne boliglån, med gode betingelser, for å investere i bærekraftige tiltak. Hvis du refinansierer et eksisterende boliglån kan du også få gunstige betingelser hvis du ønsker å utbedre boligen med energieffektive tiltak.
Få uforpliktende tilbud fra erfarne leverandører i ditt område
Solenergi er en gratis og miljøvennlig kilde til energi som gir store gevinster. I tillegg til å være en fornybar energikilde trenger heller ikke energien som dannes å bli fraktet over større avstander. Solenergi som fanges opp av solfangere kan gi deg gratis oppvarming av både rom og vann. Hvis du monterer solfangere og solcellepanel vil du kunne utnytte solenergi til både oppvarming og strøm.
Siden mye av strømregningen går til oppvarming og varmtvann, vil en investering i solfangere være økonomisk lønnsomt for mange. De resterende 20% av strømregningen som går til elektriske apparater og belysning kan du dekke ved hjelp av solceller.
Solenergi er effektivt i Norge, og sammen med andre fornybare strømkilder vil solen spille en stor rolle for fremtidens energiforsyning. Hos oss kan du be om et uforpliktende tilbud for å komme i gang med solenergi for å gjøre ditt hjem mer bærekraftig og samtidig spare penger på sikt. Fyll ut skjemaet her, for å bli kontaktet for uforpliktende tilbud fra erfarne leverandører i ditt område.